1907-1914 Посилення національного гніту на Наддніпрянщині

Коротко та головне про Посилення царського гніту на Наддніпрянщині (1907-1914 рр.) Доба реакції. Товариство українських поступовців. ЗНО

 

Після придушення революційних виступів влада поча­ла репресувати активних учасників революції (у 1907-1909 рр. 26 тис. засуджених за політичними мотивами). У ряді регіонів було запроваджено надзвичайний стан (Катеринославська, Полтавська, Харківська губернії). Під заборону потрапило проведення демонстрацій, мі­тингів, зборів. Більшість політичних організацій була позбавлена можливості легальної діяльності.

Посилився тиск на національний рух. Українську мову не можна було використовувати у закладах освіти, при­пинялась діяльність українських громад, клубів, лікві­довувалися культурно-просвітницькі заклади, зокрема «Просвіти». Так само влада обійшлася з більшістю укра­їнських періодичних видань. Згідно з наказом імпер­ського Комітету у справах друку було навіть забороне­но вживання термінів «Україна» і «український народ».

За цих обставин представники національного руху ство­рили міжпартійний політичний блок – Товариство українських поступовців (ТУП). Його лідерами були вже відомі серед українства діячі: М. Грушевський, С. Єфремов, В. Винниченко, Є. Чикаленко, С., Петлюра. Тупівці виступали з вимогами українізації освітянських та громадських установ, судів, церковного богослужіння.

Дати

1908 р. – створення Товариства українських поступовців.

1911 р. – поява земств на Правобережній Україні.

Запам’ятайте

Циркуляр П. Столипіна «Про інородців» (1910) – дискри­мінаційний документ, згідно з яким усі народи імперії, крім російського, вважалися інородцями та були позбавлені пра­ва створювати культурно-освітні товариства, клуби, видава­ти періодику рідною мовою.

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Guru.net.ua
Додати коментар

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: